Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Ανάμεσα στον Φόβο και στις Ευκαιρίες

 Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει διχάσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας άλλοτε ενθουσιασμό για τις δυνατότητές της και άλλοτε φόβο για τις επιπτώσεις της. Παρά τις προκλήσεις που φέρνει, κάθε ανησυχία συνοδεύεται από ευκαιρίες που η AI μπορεί να προσφέρει αν χρησιμοποιηθεί σωστά.


1. Η Αυτοματοποίηση Φέρνει Άγχος για τις Θέσεις Εργασίας

Η αυτοματοποίηση, που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη (AI), έχει πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας. Ένας από τους πιο διαδεδομένους φόβους είναι ότι η ανάπτυξη της AI θα οδηγήσει σε μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε πολλές εργασίες, ιδιαίτερα σε τομείς που βασίζονται σε επαναλαμβανόμενα και μη εξειδικευμένα καθήκοντα. Η ανησυχία αυτή είναι απολύτως κατανοητή, καθώς κάθε μεγάλη τεχνολογική αλλαγή φέρνει μαζί της αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Προετοιμασία για την Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μαθήματα από την Εμπειρία, το Παρελθόν και τον Νόμο του Αμάρα, για Εργοδότες και Εργοδοτούμενους


 Πριν περίπου 10 χρόνια, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το ερευνητικό μου υπόβαθρο στον επιχειρηματικό τομέα αντί για τον ακαδημαϊκό. Έτσι, ξεκίνησα να εργάζομαι σε μια startup ρομποτικής ως Επιστήμονας Δεδομένων (Data Scientist). Σχεδόν όλοι όσοι εισερχόμασταν στον νεοφυή αυτό τομέα τότε, είχαμε PhD στις λεγόμενες ‘σκληρές επιστήμες’ όπως η φυσική, αφού η βαθιά γνώση μαθηματικών και στατιστικής ήταν προαπαιτούμενα.

Με το πέρασμα του χρόνου και έχοντας μετακινηθεί από καθαρά τεχνικούς ρόλους σε startups (όπου δημιουργούσα αλγόριθμους machine learning για nuclear imaging και predictive maintenance), σε συμβουλευτικούς ρόλους σε εταιρικά περιβάλλοντα, παρέχοντας στρατηγικής αλλά και τακτικής σημασίας λύσεις business intelligence (συχνά συνδυάζοντας forensic data analytics και procurement analytics), τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά.